Kira Kontratı Tercümesi / Kira Sözleşmesi Çevirisi
Kira kontratları ev sahibi ve kiracı arasında yapılan Basit Usulde Sözleşmelerdir. Türk vatandaşları arasında yapılacak sözleşmelerde çoğu zaman noter onayına ihtiyaç yoktur. Ancak kiracı yabancı ülke vatandaşı ise Kira Kontratının noter huzurunda yeminli tercüman tarafından yapılması gereklidir.
Göç İdaresi Genel Müdürlüğünün yeni başlattığı uygulamaya göre artık yabancılar ile ev sahipleri arasında yapılan ve noter huzurunda onaylanmayan Kira Kontratları artık kabul edilmeyecek. Düzenlemeye göre Türkiye’de ikamet etmek için Göç İdaresine başvuran yabancıların yanlarında noter onaylı yeminli kira kontratını getirmeleri gereklidir.
Noter onaylı kira kontratı almak için neler yapılması gerekiyor? Öncelikle kiracı olacak tüm yabancıların Pasaportlarının tercüme edilmesi gerekiyor. Pasaport tercümesi yapılmadan noter işlemi başlatmıyor, çünkü noterler Türkçe haricinde bir evrak üzerinden işlem yapamazlar. Öncelikle bu pasaportların noter onaylı olarak yeminli tercümelerinin yapılması gerekiyor.
Bu işlemin ardından yabancılar ve ev sahibinin kendisi veya vekalet verdiği kişi Kira Kontratını yapmak üzere notere gidiyorlar. Burada dikkat edilmesi gereken husus eğer yabancılar Türkçe bilmiyorlarsa konuştukları dilde veya bildikleri başka bir dilde yeminli tercümana ihtiyaç vardır. Kiracılardan biri bile Türkçe konuşamıyorsa, onun için noterden onaylı yeminli tercüman gereklidir. Örneğin yabancı uyruklu kiracılar İran vatandaşı ise Farsça Yeminli Tercümanın notere gelerek tercüme yapması gereklidir. Ya da bu yabancılar İngilizce biliyorlarsa İngilizce Yeminli Tercüman gelmelidir.
Yeminli Tercüman Noterde Ne Yapar?
Yeminli tercümanın noterdeki görevi yapılan Kira Sözleşmesini olduğu gibi, aslına sadık kalarak yabancı kişiye tercüme etmektir. Kira başlangıcı, kira süresi, kira ücreti gibi önemli bilgileri yabancıya aktarır. Yabancının bir sorusu olması durumunda bunu da yine notere iletebilir. Tercüman yeminli olduğu için hiçbir yanıltmaya girmeden ne yazıyorsa onu çevirir. Bu işlem noterde yaklaşık yarım saat sürer.
Pasaport Tercümesi Nasıl Yapılır?
Kira Kontratının noter huzurunda yapılması veya tapuda ev satılması için öncelikle yabancı kişi pasaportunun Türkçeye Noter Onaylı tercümesi gereklidir. Bu Noter Onaylı tercümeden sonra noterde veya tapuda istenilen tüm diğer işlemler yapılabilir. Pasaport tercümesi tercüme bürosunda yapılıp hazırlanırken, kira kontratı çevirisi noter huzurunda sözlü olarak yapılır.
Ankara’da noterli kira kontratı tercümelerinizde daha fazla bilgi almak için bize telefonlarımızdan ulaşabilirsiniz.
İletişim: 0312 419 8323 – 0543 8000 226